Latokartanon alue - maalaismaisema keskellä Helsinkiä

maisema_silta.jpgViikin Latokartanon asuntoalueella voi asua luonnon rauhassa lähes keskellä Helsinkiä. Alueella sijaitseva yliopiston koetila pitää huolen siitä, että kerros- ja rivitalojen läheisyyteen jää runsaasti niittyjä, joista tilan karja myös saa ravintoa.

Ekoalueella on toteutettu viljelypalstoja jopa kerrostalojen pihoille. Lisäksi innokkaimmat asukkaat voivat harrastaa palstaviljelyä Helsingin kaupungin viljelypalsta-alueella Vadelmakallion ladon läheisyydessä. Sadevesien hyötykäyttöä kokeillaan erillisillä sadevesikaivopumpuilla ja pintavedet ohjataan alueella juoksevaan Viikinojaan. Viikinoja halkoo aluetta pitäen osaltaan huolta vehreydestä.

maisema_kirkko.jpgViikin moderni kirkko edustaa, kaukaa katsottuna betonisesta ulkonäöstään huolimatta, perinteistä puurakentamista parhaimmillaan. Kirkon ulkoseinät on tehty maalaamattomista haapapaanuista. Kirkkoon ja sen arkkitehtuuriin kannattaa tutustua myös sisältä käsin esimerkiksi poikkeamalla torstai-iltapäivisin kahville tai osallistumalla kirkon tilaisuuksiin.

Latokartanon asuinalueiden suunnittelussa pyritään terveelliseen, pitkäikäiseen ja muunneltavaan asuinympäristöön. Rakentamisessa ja rakennusten käytössä tavoitteena on luonnonvarojen säästäminen sekä haitallisten päästöjen ja jätteiden ehkäisy. Hankkeiden rakentamisessa sovelletaan Eko-Viikissä saatujen kokemusten pohjalta kehitettyä ekologisen rakentamisen kriteeristöä, jossa rakennusten energiansäästöllä on merkittävä rooli. Asuinrakennusten suunnitteluun on osallistunut suuri joukko maan johtavia suunnittelutoimistoja.

Alueella on toteutettu useita uusia energiakokeiluja ja kerrostalojen katoilla näkyykin aurinkopaneeleita, joilla tuotetaan taloihin lämpöenergiaa tai sähköä. Myös erilaisia ilmanvaihto- ja lämpöeristyskokeiluja on toteutettu alueen taloihin.

Viikin alueen palvelut

palvelukartta.jpgViikin Latokartanon alueen palvelut alkavat pääosin olla lopullisessa muodossaan kunnossa ja alue on rakennettu valmiiksi.

Latokartanon alueen keskelle läntisten ja itäisten osa-alueiden
väliin sijoittuu Latokartanontori, jonka vieressä sijaitsevat
Viikin kirkko, Viikin nuorisotalo, vanhusten palvelutalo sekä liiketiloja päivittäistavarakauppaa, ravintolaa ja pieniä erikoisliikkeitä varten.

Terveyskeskuspalvelut tuotetaan viikkiläisille Pihlajamäen terveyskeskuksessa. Viikin kirjasto sijaitsee Tiedepuiston alueella osoitteessa Viikinkaari 11.

Latokartanon asuinalue on osoittautunut hyvin lapsiystävälliseksi ympäristöksi, josta osoituksena on, että alueella toimii kaikkiaan 13 päiväkotia.

Alueella on neljä kauppaa: Prisma, Alepa, K-Supermarket ja K-market. Lisäksi Pihlajamäen, Pihlajiston sekä Itäkeskuksen palvelut ovat lähietäisyydellä.

Tutustu myös Helsingin kaupungin tietopakettiin alueen rakentamisesta ja EKO-alueen erilaisista kokeiluhankkeista. » Viikin aluerakentamisprojekti